Akne Nedir?

Akne hastalığında derinin yağ oraninda artış, enflamasyon, tıkaç, mikrobial floranın etkileri söz konusudur. Prevalansi 16-17 yaş erkeklerde %95-100, kızlarda biraz daha azdır. Akne lezyonlari yağlı bölgelerde oluşur. Saçlı deri, yüz, kulak arkası ve içi, göğüs ve sırt, kol altları, göbek ve kasıktır. Akne vulgaris en sık yüzü etkiler. En sevdiği bölgeler alın ve yanaktır. Sırtta ise üst bölge daha çok etkilenir.
Akne vulgarisin lezyonları papuller, pustuller, noduller ve kistler olarak bölümlenir. Klinikte bazı akneler sadece küçük kırmızı ucu hafif iltihapli lezyonlar gibi olabilir veya derin noduller abseler gibi görülebilir.
Akne lezyonun çeşidine göre hastaya uygun tedavi başlanmalıdır. Aknenin şiddetine göre yerel veya sistemik tedaviye karar verilir. Komedonların sivilceye neden olabildiği bilgisi hastayla paylaşılır ama bunların temizlenmesi profesyonel bir kişi tarafından yapılmalıdır aksi takdirde komedondaki enflamatuar yanıt artabilir.
Tedavide uyum çok önemlidir. Sivilce tedavisi uzun soluklu bir tedavidir. Lezyonlar hemen ilk 1 ay icinde kaybolmayabilirler. Tedavi haftalar
, aylar sürebilir. Tedavide kullanilan ilaçlar tek tek hastaya anlatılmalı, detaylı bilgi verilmelidir.
İz bırakan bir akne ise, ilaç tedavisi bittikten sonra izler için yapılabilecek çok sayıda kozmetik uygulama vardır. Lezyonun şiddetine göre tedavi seçeneği değişmektedir. Noduler akne, atrofik skar denen deride doku kaybı oluşturabilir. Bu gibi durumlarda ErYAG lazer, PRP, dermaroller. Kimyasal peeling gibi tedavilerle izler yok edilebilir.