Cilt Kuruluğu Nasıl Anlaşılır? Önlemleri Nedir Ne Değildir?

Cilt kuruluğu nasıl anlaşılır? Belirtileri var mı?
Cilt kuruluğu ilk belirtisi deride donuk gri beyaz bir renktir. Kuruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak cillte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda ekzemalar oluşabilir.
Özellikle hangi bölgelerde görülür? Bacaklarda görülmesi yaygın mı? Öyleyse neden?
Su kaybının regülasyonu, vücudun bölgelerine göre farklılıklar gösterir. Kuruluk kollarda, bacaklarda ve gövdede daha belirgin olur çünkü bu bölgelerde daha az yağ bezleri vardır. Yüz diğer vücut bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliğinde ise lipitlerin (yağların) kritik rolleri vardır. Sık duş alındığında doğal deri lipitlerinin yeniden oluşabilmesi için yeterli süre olmadığı için kuruluk özellikle yağ bezleri daha az olan kol ve bacaklarda daha belirgin olur.

Cilt Kuruluğu
Cilt kuruluğunu önlemek için neler yapmalı ve neler yapmamalı?
Cilt kuruluğuna neden olan faktörlerin bilinmesi kişinin kendini koruması açısından gereklidir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında düşük nem oranına bağlı daha sık deri kuruluğu gelişir. Soğuk havalarda açıkta kalan bölgeleri özellikle ellerimizi eldivenle korumamız gerekir. Cilt kuruluğu için sık duş almak vücut hijyeni için gerekli olsa da
, duştan çıktıktan sonra cilt tipine uygun nemlendiriciler mutlaka kullanılmalıdır. Uzun süren, banyo köpükleriyle yapılan ve çok sıcak suyla alınan duşlar deri kuruluğunu arttırır. Banyo ve duş süresi kısa tutulmalıdır. Sabunlar deriyi kuruttuğundan pH’ı 5.5 sabunsuz temizleyiciler veya yağ ve gliserin oranı yüksek sabunlar kullanılmalıdır. Sık deterjan, aseton ve kimyasallarla temastan kaçınılmalıdır. Çok dar giysiler sürtünmeye bağlı deride kuruluk ve iritasyona neden olabileceğinden kıyafet şeçimine dikkat edilmelidir. Özellikle ofis ortamında çalışanlar ise klimanın neden olduğu düşük neme bağlı cilt kuruluğundan şikayet edebilirler. Odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edilmelidir.

Cilt Kuruluğu
Güneş cilt kuruluğunu nasıl etkiler?
Güneş, hem ısı hem de ışın etkisiyle derinin nem kaybına neden olur. UV ışınları cilt yaşlanmasına, deri kalınlaşmasına, lekelere, uzun dönemde ise deri kanserine neden olur. UV, DNA yıkım ve fotoürünlere bağlı mutagenez ve immün sistem bozukluğuna neden olur. Deri kanserlerinden korunmak ve kozmetik açıdan kaba ve kuru bir deri görüntüsünden korunmak için yaz ve kış ayları boyunca güneş koruyucu ürünler kullanmak gerekir. Güneş koruyucular deri hasarını ve derinin kurumasını engeller.