Zührevi Hastalıklar Nelerdir?

Frengi: Tedavi edilmediği takdirde ileri derecede kronik seyreden bir infeksiyon hastalığıdır. Deri ve iç organların hepsini tutabilir. Genellikle insandan insana cinsel ilişki ile bulaşır. Klinik belirletiler hastalığın her döneminde farklı seyreder. Etkenin giriş yerinde spesifik bir yara olarak başlar. En çok genital ve oral bölgede yara görülür. Frengi olan anneler gebelikte bebeklerine bakteriyi plasenta yoluyla gecirebilirler. Tedavi edilmeyen bebeklerde çok sayıda belirti bulunmaktadır. Dişlerde, kemik yapıda, burunda, gözde hasar veya sağırlık gibi bulgular görülmektedir. Kan testleri tanı koydurucudur. Tedavide antibiyoterapi kullanılır.
Herpes: Deri, mukoza, göz, merkezi sinir sistemini ve birçok organı tutabilir. Herpes infeksiyonu yakın kişisel temas sonucu oluşur. Virus kişiye bulaştıktan sonra o kişide zaman zaman infeksiyon tekrar eder. Kadınlarda genital bölgede aşırı ağrılı vajinit, sistit yapabilir. Ateş, halsizlik, bölgesel lenf bezlerinde buyume gorulebilir. Dudakta sık gorulen bu hastalik gunes isinlari , stress, adet donemi, atesli hastaliklara tetiklenebilir. Herpes simpleks virus (HSV) toplumda çok sık gorulmekle beraber, ozellile toplum sagligi acisindan genital herpes tum dunyada giderek artan onem kazanmistir. Genital herpes en sık rastlanan cinsel yolla bulasan hastaliklardan biridir. Genital herpes dunya genelinde en sık rastlanan genital ulserasyon hastalığıdır. Gebelerde dogum sirasinda anneden bebege gecis olabilir. Bebekte dissemine herpes neden olabilir. Tum genital hastaliklar GIV hastalığınin gecisini kolaylaştırmaktadır. Cinsel ilişki ile bulaşan ve yaşam boyu süren bu viral hastalıkta yinelemeler genellikle asemptomatik olduğundan ya da hasta veya hekim tarafindan kolay fark edilmediğinden kontrol sağlamak oldukça güçtür. İlk herpes atağında şikayetler daha şiddetli seyreder. Tetikleyici faktorler mensturasyon olabilir, emosyonel faktorler, cerrahi girisimler olabilir. Yanma ve hassasiyet belirgindir. Hafif ateş, halsizlik, baş ağrısı eşlik edebilir. Kadınlarda dış genital organ
, vajina mukozası tutulur, erkeklerde ise penis ucu ve gövdesi tutulabilir. Su toplaması şeklinde grup halinde kabarciklar olusur. Ağrılı olan bu lezyonlar idrar yaparken kişide zorluğa yol açar. Kasıkta lenf bezinde şişliğe neden olur. Tedavide antiviraller kullanılmaktadır. Asiklavir, valasiklovir ve famsikvolir kullanılmaktadır.
Siğil:Siğiller çocuklarda ve erişkinlerde olabilir. Cinsel yolla bulaşan veya deriden deriye direk temasla travmayla basınca bağlı olarak da oluşabilir ve çocuklarda da sıkça görülür. Yüzde, ellerde, vücutta, genital bölgede görülebilir. Siğiller yassı, sap veya iplik gibi, karnabahar gibi değişik şekillerde olabilir. Özellikle genital bölgede bulunan siğillerde DNA tiplendirmesi yapılabilir. Tedavide soyucu ilaçlar, kantaridin, kriyoterapi, elektrokoterizasyon, podofilin, ablatif veya nonablatif lazerler, bleomisin, interferon, 5 flurourasil, cerrahi uygulanabilir.